Φύλλα ορτανσίας που γίνονται μοβ – Προβλήματα και λύσεις

By | 30 Ιανουαρίου, 2024

Φύλλα ορτανσίας που γίνονται μοβ - Προβλήματα & Λύσεις

Τα φύλλα της ορτανσίας που γίνονται ξαφνικά μοβ είναι ένα σημάδι μιας αλλαγής στο περιβάλλον του φυτού ή μιας μυκητιακής ασθένειας που καταστρέφει σιγά σιγά τους θάμνους της ορτανσίας σας.

Όποια και αν είναι η αιτία, υπάρχει λύση. Υπάρχουν γενικά τρεις κύριοι λόγοι για τα μωβ φύλλα στις ορτανσίες. και θα καλύψω κάθε αιτία. Θα παρέχω λύσεις και συμβουλές πρόληψης για να αποτρέψω μελλοντικά προβλήματα.

Αιτίες των μωβ φύλλων στις ορτανσίες

Τα φύλλα της ορτανσίας θα γίνουν μοβ όταν υπάρχουν απότομες και ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία. Όταν εμφανίζονται μυκητιακές ασθένειες ή όταν τα φυτά στερούνται ορισμένα θρεπτικά συστατικά

Ακολουθεί μια επισκόπηση του καθενός:

– Ζημιά από πάγο

Οι όψιμοι παγετοί της άνοιξης μπορούν να κάνουν τα φύλλα της ορτανσίας να γίνουν μοβ. Αλλά δεν χρειάζεται να κάνει κρύο έξω. Ακόμα και ο δροσερός αέρας του φθινοπώρου μπορεί να κάνει το φύλλωμα μωβ.

Αυτή η αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί να ενθαρρύνει την ταχύτερη αδράνεια του έργου.Επιπλέον, οι αλλαγές στις συνθήκες φωτός μπορεί να αναστείλουν την παραγωγή χλωροφύλλης. να αλλάξουν χρώμα τα φύλλα

Μπορείτε να αποτρέψετε τη ζημιά από τον παγετό παρέχοντας στις ορτανσίες σας χειμερινή προστασία. Αν και ο απρόβλεπτος καιρός μπορεί να παίξει ένα κόλπο στις προσπάθειές σας.

Δυστυχώς, ο παγετός μπορεί να βλάψει τους νεοβλάστους οφθαλμούς. Έτσι μπορεί να διαταράξει την εποχή της ανθοφορίας.

Τα φύλλα μαυρίζουν από ζημιά από παγετό και μπορεί να πέσουν.

Από όλους τους λόγους για τους οποίους τα φύλλα της ορτανσίας γίνονται μοβ. Είναι δύσκολο να αμυνθεί κανείς έναντι της ζημιάς από το κρύο. Εκτός κι αν έχετε ένα προστατευτικό κάλυμμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή έχετε ήδη τρόπο να το κάνετε χειμώνα.

– μυκητιασική νόσο

Οι μυκητιακές ασθένειες είναι κοινές με τα φύλλα της ορτανσίας. Οι μωβ κηλίδες είναι συχνά ένα σύμπτωμα μιας μυκητιακής νόσου που ονομάζεται κηλίδα σε φύλλα Cercospora.

Επειδή η ασθένεια μεταδίδεται με σπόρια. Επομένως, είναι δύσκολο να κρατηθεί η μόλυνση υπό έλεγχο. Επομένως, το να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε αυτήν την ασθένεια είναι το καλύτερο στοίχημά σας.

Η κηλίδα των φύλλων Cercospora συνήθως αρχίζει στη βάση του φυτού και εξαπλώνεται στο φυτό όταν σταγονίδια νερού εξαπλώνουν τα σπόρια των μυκήτων σε άλλα μέρη του φυτού.

Αλλά μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα από τον άνεμο ή με το κλάδεμα ορτανσών με ακατάλληλα αποστειρωμένα ψαλίδια.

Εκτός από τα αισθητικά μειονεκτήματα της κηλίδας των φύλλων Cercospora, αυτή η μυκητιακή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπτώσεις στις ορτανσίες:

  • Τα φύλλα με μωβ κηλίδες πέφτουν πρόωρα.
  • Μειώστε την πιθανή βλάστηση.
  • Αυτό αποδυναμώνει τη φυσική άμυνα του φυτού.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την εξάπλωση της νόσου και να την αποτρέψετε εντελώς:

  • Να ποτίζετε πάντα την ορτανσία στη βάση του φυτού για να μην πιτσιλάει νερό στα φύλλα.
  • Καθαρίστε τα υπολείμματα και τα πεσμένα φύλλα που μπορούν να συλλέξουν σπόρια και να εξαπλωθούν όταν ψεκαστούν με νερό ή βροχή.
  • Κόψτε τον θάμνο σφιχτά για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τον θάμνο Η καλή κυκλοφορία του αέρα θα αποτρέψει τη βλάστηση των σπορίων.
  • Αντιμετωπίστε τη σοβαρή και διεισδυτική κηλίδα των φύλλων Cercospora ψεκάζοντας τα φυτά με μυκητοκτόνα. (Δοκιμάστε μυκητοκτόνα με chlorothalonil, azostrobin, mancozeb, thiophenate-methyl ή miclobutanil) κάθε 14 ημέρες
  • Αφαιρέστε τα μολυσμένα μέρη του φυτού για να σταματήσετε να εξαπλώνονται σε άλλους μίσχους ή άλλους θάμνους.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι μυκητιασικές ασθένειες αναπτύσσουν αντοχή στα φυτοφάρμακα. Επομένως, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια προληπτική προσέγγιση και να ψεκάζετε τα φύλλα της ορτανσίας με ένα οργανικό μυκητοκτόνο όπως το έλαιο neem στο πρώτο σημάδι της νόσου. ή ακόμα και για απλή προστασία

– Υποσιτισμός

Εάν δεν υπάρχει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα – δηλαδή δεν υπάρχει παγετός ή σημάδια μυκητιακής νόσου – τα μωβ φύλλα ορτανσίας μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Συνήθως, η έλλειψη φωσφόρου προκαλεί μοβ φύλλα. Η έλλειψη φωσφόρου οφείλεται σε ανισορροπία στο pH του εδάφους.

Μια ανισορροπία στο pH του εδάφους είναι συχνά ο λόγος για τον οποίο οι κηπουροί θέλουν να κάνουν τα λουλούδια της ορτανσίας μπλε.

Για να κάνετε τα λουλούδια της ορτανσίας μπλε Πρέπει να οξινίσετε το έδαφος. Υπάρχουν αρκετοί οξινιστές εδάφους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κηπουροί για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, η υπερβολική οξίνιση θα αναγκάσει τις χημικές ουσίες να δεσμεύσουν τον φώσφορο και να εμποδίσουν την πρόσληψη των φυτών.

Αν λοιπόν θέλετε οι ορτανσίες σας να ανθίσουν μπλε Χρειάζεστε μόνο ελαφρώς όξινο χώμα. Όχι πολύ όξινο περιβάλλον εδάφους.

Ένας μετρητής pH μπορεί να σας βοηθήσει να μην οξινίσετε υπερβολικά τα φύλλα της ορτανσίας σας και να γίνουν μοβ.

Τα υπερβολικά όξινα εδάφη μπορούν να διορθωθούν για να αποκαταστήσουν την ισορροπία του pH. Αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να δουν οι ορτανσίες σας τις αλλαγές.

Ταΐστε τα φυτά της ορτανσίας σας με λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συστάσεις δοσολογίας για να αποφύγετε την υπερβολική λίπανση των φυτών σας.

Τι να κάνετε με τα μωβ φύλλα;

Ο αποχρωματισμός των φύλλων είναι μη αναστρέψιμος. Είτε λόγω αποχρωματισμού της ηλιακής ακτινοβολίας είτε λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Τα φύλλα θα συνεχίσουν να αλλάζουν χρώμα μέχρι να πέσουν και στη θέση τους να αναπτυχθούν νέα φύλλα.

Ανεξάρτητα από την αιτία του συμβάντος που έκανε τα φύλλα της ορτανσίας να γίνουν μοβ. Γενικά, τα μωβ φύλλα πρέπει να αφαιρούνται για να αποφευχθεί η εξάπλωση πιθανών μυκητιακών προβλημάτων στα φύλλα.

Τα αφαιρεμένα φύλλα τελικά θα ξαναγεννηθούν σε υγιή φύλλα. Αν τα φύλλα της ορτανσίας γίνονται ακόμα μοβ Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα με την ορτανσία δεν έχει επιλυθεί (π.χ. παραμένει η ανισορροπία του pH του εδάφους).

συνοψίζω

Δεν είναι φυσιολογικό η ορτανσία σας να έχει μοβ φύλλα. Ευτυχώς, είναι σχετικά εύκολο να προσδιορίσετε την αιτία του προβλήματος και να το διορθώσετε ή να το αποτρέψετε στο μέλλον.

Τα φύλλα ορτανσίας που είναι ήδη μωβ μπορούν να αφαιρεθούν καθώς το χρώμα δεν θα επιστρέψει στο πράσινο.

Επιπλέον, η αφαίρεση βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης μυκητιακών ασθενειών. Εάν προκαλεί αποχρωματισμό

Αν και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αποτρέψετε τη ζημιά από τον παγετό. Αλλά μπορείτε να αποτρέψετε την κηλίδα των φύλλων Cercospora και τις ανισορροπίες του pH του εδάφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *