Πώς να φροντίσετε τα αρωματικά γεράνια ή τα πελαργόνια;

By | 30 Ιουνίου, 2023

Πώς να φροντίσετε τα αρωματικά γεράνια ή τα πελαργόνια;

Χαρούμενο με το αρωματικό του φύλλωμα, το Pelargonium είναι μια εξαιρετική επιλογή για παρτέρια, κρεμαστά καλάθια ή περβάζια παραθύρων. Ανθίζουν με ζεστό καιρό και παράγουν λουλούδια με πέντε πέταλα σε διάφορα χρώματα.

Αυτό όμως που εκτιμούν οι περισσότεροι κηπουροί σε αυτό το φυτό είναι το αρωματικό του φύλλωμα. που συχνά μπερδεύονται με γεράνια Για το λόγο αυτό είναι γνωστό και ως αρωματικό γεράνι.

Στη Σουηδία, τα Pelargonium έχουν εμμονή να ονομάσουν αυτό το φαινόμενο – ασθένεια του γερανιού (σημαίνει «πελαργονική νόσος»)

Αν έχεις περίπτωση ασθένεια του γερανιούΟι συμβουλές φροντίδας που έχω συγκεντρώσει παρακάτω θα σας βοηθήσουν να καλλιεργείτε όμορφα φυτά pelargonium χρόνο με το χρόνο.

μέγεθος και ανάπτυξη

Το μέγεθος του Pelargonium εξαρτάται από το είδος του. Ορισμένες ποικιλίες τείνουν να ψηλώνουν, άλλες τις αντικαθιστούν, ενώ πολλές είναι φυσικά θαμνώδεις.

αλλά γενικά Το ύψος τους μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 3 πόδια, ενώ η εξάπλωσή τους είναι συνήθως 1 ή 2 πόδια. Χάρη στο διαχειρίσιμο μέγεθός τους, μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους ως φυτό κάλυψης ή σε κρεμαστά καλάθια.

Αυτό το φυτό είναι ανθεκτικό στις ζώνες 9-11 και σε άλλες ζώνες. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους ως καλλωπιστικά φυτά στο σπίτι σας. Και έχουν προσαρμοστεί καλά σε αυτό το καθεστώς.

Ορισμένες ποικιλίες έχουν έντονο μοτίβο ανάπτυξης και φυτεύονται καλύτερα σε κρεμαστά καλάθια έτσι ώστε τα φύλλα να πέφτουν στις πλευρές του καλαθιού.

Εάν θέλετε να μειώσετε αυτήν την αντίστροφη συμπεριφορά Κόψτε το φυτό προς τα πίσω για να ενθαρρύνετε τη θαμνώδη ανάπτυξη.Τσιμπήστε τις κορυφές, ειδικά την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού. αντί να διεγείρουν τα πλάγια κλαδιά

Αν θέλετε τα φυτά να ψηλώσουν Μπορείτε να εξασκηθείτε σε ένα μπαστούνι για να παραμείνετε όρθιος.

άρδευση

Τα πελαργόνια χρειάζονται μέτριο πότισμα. Επομένως, θα πρέπει να ποτίζεται τακτικά από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όποτε το υλικό φύτευσης αισθάνεται ξηρό.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασικές ασθένειες και σήψη των ριζών. Επομένως, δεν θέλετε η γλάστρα να βραχεί μέτρια.

Εκτός από το σωστό πότισμα Παρέχετε αυξημένη κυκλοφορία αέρα γύρω από το φυτό για να αποτρέψετε τη γκρίζα μούχλα και τη σκουριά.

Ποτίστε το χώμα μουλιάζοντας αντί να ποτίζετε από πάνω. Η υγρασία στα φύλλα μπορεί επίσης να προκαλέσει μάστιγα.

Ανέχονται καλά την ξηρασία και τη ζέστη, αν και το καλοκαίρι, ειδικά όταν φυτεύονται σε ηλιόλουστες θέσεις, θα πρέπει να κάνετε σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά για να διατηρήσετε την υγρασία.

Το χειμώνα, αν φυτεύετε πάρα πολλά πελαργκόνια εσωτερικού χώρου. Ποτίζετε μόνο όταν η γλάστρα είναι μέτρια στεγνή.

Απαιτήσεις οπτικών

Τα πελαργόνια ανθίζουν καλύτερα όταν φυτεύονται στον ήλιο, αν και οι προτιμήσεις του φωτός ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.

Ορισμένα pelargonium μπορεί να χρειάζονται μερική σκιά. Ορισμένα είδη απαιτούν έντονο φως. Αλλά ορισμένα είδη είναι ανεκτικά στη σκιά.

όταν διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους Χρειάζονται πολύ φως. Χρειάζονται σκιά από τον καυτό απογευματινό ήλιο, διαφορετικά θα εκτεθούν στο άμεσο φως.

τύπος εδάφους

Τα πελαργόνια δεν είναι πολύ αδιάφορα για το έδαφος. Αλλά το όξινο έδαφος και η κακή αποστράγγιση πρέπει να αποφεύγονται.

Εάν φυτέψετε pelargonium σε παρτέρι ή μπορντούρα κήπου. Το καλύτερο έδαφος είναι αυτό που είναι αλκαλικό ή ουδέτερο και γόνιμο.

Εάν καλλιεργείτε pelargonium σε δοχεία, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Το κομπόστ χωρίς τύρφη ή το λίπασμα με βάση το έδαφος είναι το καλύτερο μείγμα για αυτά τα φυτά.

Για πελαργόνια φυτεμένα σε κρεμαστά καλάθια Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύ λίπασμα για όλες τις χρήσεις.

γονιμοποίηση

Το Pelargonium απολαμβάνει τακτική σίτιση με ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα. Το καλό φαγητό θα κρατήσει το pelargonium σας υγιές και απαλλαγμένο από ασθένειες. και θα ενθαρρύνει την καλύτερη παραγωγή λουλουδιών

Ξεκινήστε να ταΐζετε την άνοιξη μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται λουλούδια. Ιδανικά Θα πρέπει να ταΐζετε κάθε 10-14 ημέρες, αλλά ελέγχετε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα του λιπάσματος που επιλέγετε.

όταν αρχίσουν να σχηματίζονται τα λουλούδια Μεταβείτε σε λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα που έχει σχεδιαστεί για τη διατροφή των φυτών τομάτας. Ταΐστε κάθε δύο εβδομάδες όλο το καλοκαίρι.

το φθινόπωρο Θα πρέπει να μειώσετε τη συχνότητα ταΐσματος σε μία φορά το μήνα. Εξαρτάται από το πώς θα χειμώνα. (Είτε διατηρείτε το φυτό σε εσωτερικό χώρο είτε το αφήνετε να στεγνώσει.) Θα πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα.

Τα φυτά που έχουν αφεθεί να στεγνώσουν ή τα pelargonium που έχετε κόψει δεν χρειάζονται τροφή. Μπορείτε να τα ταΐσετε για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ανάπτυξης στα τέλη του χειμώνα.

διάδοση

Υπάρχουν δύο τρόποι πολλαπλασιασμού των pelargonium, ο ένας είναι με σπόρο και ο άλλος με μοσχεύματα.

όταν πολλαπλασιάζεται από σπόρους Σπείρετε τους σπόρους στα τέλη του χειμώνα και τοποθετήστε τις γλάστρες σε προστατευμένο χώρο, όπως ένα θερμοκήπιο ή φυτώριο, μέχρι ο εξωτερικός καιρός να είναι αρκετά ζεστός για να μετακινηθείτε στον κήπο. Οι σπόροι χρειάζονται ζεστασιά, υγρασία και έμμεσο ηλιακό φως για να βλαστήσουν.

Κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, πάρτε μοσχεύματα μαλακού ξύλου μήκους 1 ½ – 3 ίντσες Μπορείτε να συλλέξετε από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Φυτέψτε σε μια υγρή γλάστρα και τοποθετήστε σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος μέχρι να βγει.

Ένα μείγμα από δύο τρίτα κομπόστ για όλες τις χρήσεις, χωρίς τύρφη, αναμεμειγμένο με ⅓ χαλίκι είναι το καλύτερο μέσο καλλιέργειας για μοσχεύματα. Η ριζοβολία διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες εάν οι συνθήκες είναι βέλτιστες.

για μοσχεύματα που συγκομίζονται το φθινόπωρο Φροντίστε να φυτέψετε σε εσωτερικούς χώρους και να μεταφυτεύετε σε εξωτερικούς χώρους μόνο όταν δεν υπάρχει κίνδυνος ζημιάς από παγετό.

Και οι δύο μέθοδοι παράγουν ζωντανά φυτά. Αν και ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι γενικά πολύ πιο γρήγορος.

συνοψίζω

Τα γεράνια, ή τα αρωματικά πελαργόνια, είναι εξαιρετικά φυτά με μπορντούρες και μπορούν να φυτευτούν σε κρεβάτια κήπου, περβάζια παραθύρων ή ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια.

Υπάρχουν πολλά είδη με ενδιαφέροντα σχήματα φύλλων και λουλουδιών. Έτσι έχετε νέα φυτά. Φυτέψτε τα σε ένα ηλιόλουστο σημείο στον κήπο σας ή τοποθετήστε τα στο περβάζι του παραθύρου σας.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πολύ νερό για να αποφύγετε τη μούχλα και την αλλοίωση. Φυτέψτε σε πλούσιο έδαφος και ταΐστε τα λουλούδια τακτικά όλο το καλοκαίρι.Το Deadhead ανθίζει ακόμα καλύτερα.

με αυτές τις συμβουλές φροντίδας Τα αρωματικά γεράνια σας θα παραμείνουν ζωηρά και θα ανθίσουν πραγματικά. συχνά ακόμη και στα τέλη του φθινοπώρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *