Δείτε πώς προσαρμόστηκαν τα φυτά της ερήμου στην έρημο

By | 30 Ιουλίου, 2023

Πώς προσαρμόζονται τα φυτά της ερήμου για να επιβιώσουν σε μια έρημο

Εκτός από την υπερβολική ζέστη Τα φυτά της ερήμου έχουν και άλλα πράγματα. πολύ περισσότερο να αντέξει Άλλα σοβαρά προβλήματα περιλαμβάνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη διάβρωση, τη σκόνη, τους ισχυρούς ανέμους και τις επιθέσεις ζώων και ανθρώπων. παρά την κακοκαιρία Τα φυτά της ερήμου είναι επίσης πολύ ανθεκτικά. Γιατί μπορούν να ζήσουν για περισσότερα από 200 χρόνια, αν μπορούν να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες. Ούτε η αρρώστια δεν τους απογοήτευσε.

Τα φυτά της ερήμου πρέπει να προσαρμοστούν σε ακραίες συνθήκες για να επιβιώσουν.Τα φυτά χρησιμοποιούν τα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες τους για να αποθηκεύσουν νερό ή να μειώσουν την απώλεια νερού. Αναπτύσσουν ισχυρές ρίζες άγκυρας που δεν τραβιούνται από το έδαφος από τις καταιγίδες ή τους ανέμους. Τα φυτά απωθούν τους ανθρώπους και τα ζώα με τα αιχμηρά αγκάθια τους. Εδώ είναι μερικά χαρακτηριστικά που εξελίχθηκαν αυτά τα φυτά για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε σκληρά περιβάλλοντα.

Τα φυτά της ερήμου όπως οι κάκτοι έχουν προσαρμοστεί στην έρημο με υπέροχους και μοναδικούς τρόπους. Αυτό το άρθρο έχει μερικές μεθόδους.

Πώς βρίσκουν τα φυτά νερό στην έρημο;

Λένε ότι το νερό είναι ζωή και ότι πολλά έμβια όντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών εξαρτώνται από το νερό για την επιβίωσή τους. Γνωρίζουμε όμως ότι η εύρεση νερού στην έρημο δεν είναι εύκολη. Πώς επιβιώνουν λοιπόν φυτά της ερήμου όπως οι κάκτοι όταν το νερό είναι λιγοστό για μεγάλα χρονικά διαστήματα;

Αν και η περιοχή της ερήμου είναι ξηρή το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Αλλά βρέχει από καιρό σε καιρό. Τα φυτά της ερήμου απορροφούν το περισσότερο νερό όταν βρέχει. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι συσσώρευσης και αποθήκευσης νερού για μακροχρόνια χρήση.

Τα φυτά της ερήμου λαμβάνουν και αποθηκεύουν νερό μέσω της σποραδικής βροχής. συμπύκνωση ανέμου είτε μέσω του ριζικού συστήματος

Μερικά φυτά αναπτύσσονται κοντά στον πυθμένα των ποταμών και επεκτείνουν τις ρίζες τους βαθιά στα υπόγεια νερά. Αυτά τα φυτά αναπτύσσουν έναν τύπο ρίζας που είναι γνωστός ως ρίζα βρύσης, που τους επιτρέπει να διεισδύσουν βαθιά στο στρώμα του εδάφους για να βρουν την υγρασία που χρειάζονται. Αυτές οι ρίζες μπορούν να διεισδύσουν έως και πέντε πόδια στο έδαφος.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα φυτά της ερήμου παίρνουν νερό για να επιβιώσουν σε μακρές ξηρασίες είναι μέσω της συμπύκνωσης του ανέμου. όταν ο αέρας συμπυκνώνεται Ο κάκτος μετατρέπεται σε πάγο που πιάνει τα αγκάθια και τις τρίχες. Στη συνέχεια οδηγούν το χιόνι στο έδαφος όπου η υγρασία απορροφάται στις ρίζες.

Πώς τα φυτά ελέγχουν την απώλεια νερού στην έρημο;

Το νερό στην έρημο εμποδίζει τα φυτά. Έτσι δεν θέλουν να χάσουν τα μικρά πράγματα που έχουν. Τα φυτά έχουν αναπτύξει πολλές προσαρμογές για την εξοικονόμηση νερού. Ένας τρόπος με τον οποίο αυτά τα φυτά μειώνουν την κατανάλωση νερού είναι η μείωση του συνολικού αριθμού των φύλλων ή της άφυλλης.

Χωρίς φύλλα, τα φυτά δεν χάνουν νερό μέσω της διαπνοής. Η διαπνοή περιλαμβάνει την κυκλοφορία του νερού μέσω του σώματος του φυτού πριν εξατμιστεί στον αέρα. Τα φυτά βρίσκουν τρόπους να μειώσουν τη διαδικασία της διαπνοής. Επομένως, δεν χρειάζεται να σπαταλάτε νερό ή να χρησιμοποιείτε πολλή ενέργεια.

για μείωση της απώλειας νερού Τα φυτά της ερήμου έχουν ξεφλουδίσει τα φύλλα τους. και μερικά φυτά δεν έχουν καθόλου φύλλα

κατά την ξηρή περίοδο Το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης στην έρημο θα πεθάνει. Δεν εκτελούν δραστηριότητες έντασης νερού όπως η φωτοσύνθεση. Δεν αναπτύσσονται και δεν αναπαράγονται πολύ. Η περίοδος της αδράνειας τους βοηθά να επιβιώσουν δύσκολους μήνες. Εάν οι σπόροι μπορούν να παραχθούν κατά τους ξηρούς μήνες Οι σπόροι θα καλυφθούν σε ένα τρίχωμα. όταν αρχίσει να βρέχει Το νερό θα διαλύσει την επικάλυψη και θα κάνει τους σπόρους να βλαστήσουν πιο γρήγορα.

Μερικά φυτά αναπτύσσουν μια κηρώδη επικάλυψη στα φύλλα τους που εμποδίζει την εξάτμιση. Προστατεύει τα φυτά από την απώλεια νερού από μέσα ή από την επιφάνεια.

αντί να μεγαλώνουν φύλλα Μερικά φυτά, όπως οι κάκτοι, έχουν αγκάθια. Αυτοί οι σπόνδυλοι λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. μαζί για την πρόληψη της απώλειας νερού. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία του φυτού από τα αρπακτικά που αναζητούν αποθηκευμένο νερό.Άλλες λειτουργίες της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν την προστασία του φυτού από το δυνατό ηλιακό φως και την παγίδευση υγρασίας κοντά στο φυτό.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα φυτά της ερήμου μπορούν να επιβιώσουν από την έλλειψη νερού είναι να χάσουν τα φύλλα τους. όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός Τα φυτά ρίχνουν φύλλα για να μειώσουν την απώλεια νερού. Ένα καλό παράδειγμα είναι το δέντρο ocotillo, το οποίο ρίχνει τα φύλλα του για να εξοικονομήσει νερό. Ξαναφύτευσαν αυτά τα φύλλα καθώς βελτιωνόταν η θερμοκρασία.

Φυτά όπως οι κάκτοι έχουν ένα γκρι χρώμα που εκτρέπει τη θερμότητα για να αποτρέψει την απώλεια νερού. Τα φυτά κάκτων έχουν φύλλα που αποθηκεύουν το νερό που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Μερικοί κάκτοι και παχύφυτα έχουν ένα παχύ, κέρινο εξωτερικό δέρμα που τους προστατεύει από την απώλεια νερού διατηρώντας την υγρασία.

Προσαρμογή ριζικού συστήματος για επιβίωση

Ορισμένα φυτά της ερήμου, όπως οι κάκτοι, προσαρμόζονται σε σκληρά κλίματα μέσω αλλαγών στο ριζικό τους σύστημα. Οι περισσότεροι κάκτοι έχουν ρίζες στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πολύ βαθιά. Το φυτό αναπτύσσει ασαφείς ρίζες μακριά από το φυτό.

Τα φυτά της ερήμου έχουν προσαρμόσει τις ρίζες τους ώστε να εξαπλώνονται σε όλη την επιφάνεια του εδάφους και να αποθηκεύουν αρκετό νερό για να επιβιώσουν.

Όταν βρέχει, οι ρίζες μπορούν να λάβουν αρκετό νερό από διαφορετικές κατευθύνσεις. Στη συνέχεια αυτό το νερό αποθηκεύεται στο στέλεχος. Η ποσότητα του νερού που αποθηκεύεται εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού.Για παράδειγμα, ένα ώριμο saguaro μπορεί να χωρέσει 1000 λίτρα νερό.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, τα ινώδη φυτά παράγουν περισσότερες ρίζες για να απορροφήσουν και να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. όταν έρθει η ξηρή περίοδος Οι επιπλέον ρίζες στεγνώνουν και απομακρύνονται από το φυτό για να μειώσουν την απώλεια νερού. Άλλα φυτά έχουν προσαρμοστεί ριζικά συστήματα για την αποθήκευση νερού και τροφής. Διατηρούν την περίσσεια νερού όταν οι μίσχοι είναι γεμάτοι.

μηχανισμός αποφυγής ξηρασίας

Ορισμένα φυτά δεν έχουν εξελίξει τους μηχανισμούς για να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες της ερήμου. Αλλά αποφύγετέ το εντελώς. Τα φυτά πεθαίνουν κατά την ξηρή περίοδο και αναγεννώνται όταν αρχίζουν να πέφτουν οι βροχές. Αυτά τα φυτά αναπτύσσονται και μεγαλώνουν σε μια εποχή. Επικεντρώνονται στη βλάστηση και την παραγωγή περισσότερων σπόρων αντί να εξοικονομούν ενέργεια για να επιβιώσουν από την ξηρασία. Αυτά τα φυτά ονομάζονται μονοετή.

Μερικά φυτά της ερήμου πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου και αναβιώνουν όταν βρέχει.

Τα περισσότερα φυτά που βρίσκονται σε ερήμους, όπως η έρημος Sonoran, φυτρώνουν το φθινόπωρο ή μετά από ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Βασίζονται στη μικρή βροχή που πέφτει το φθινόπωρο για να διατηρήσουν το έδαφος υγρό. που είναι αρκετό για να βλαστήσουν οι σπόροι

Τα φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία είναι γνωστό ότι είναι τα πιο επιτυχημένα επιζώντα της ερήμου. Οι σπόροι τους στερούνται μεταβολισμού και είναι ανθεκτικοί στις ακραίες θερμοκρασίες. Τέτοιοι σπόροι βλασταίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων ή της εποχής. Αν και οι συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές Αλλά ορισμένοι σπόροι δεν θα βλαστήσουν. Μερικοί παραμένουν βιώσιμοι μέχρι να φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία.Για παράδειγμα, οι σπόροι bluebonnet μπορεί να μην βλαστήσουν έως και δέκα χρόνια.

προσαρμογή της στομίας

Μια άλλη κοινή προσαρμογή στα φυτά της ερήμου είναι η στομία. Αυτή είναι μια μικρή τρύπα σε φύλλα και μίσχους που βοηθούν στη ρύθμιση της ανταλλαγής αερίων Τα στομάχια των φυτών της ερήμου διαφέρουν από τα άλλα φυτά. Πολλά φυτά της ερήμου στερούνται στομάτων ή είναι πολύ μικρά. Είναι μακρινοί και λίγοι.

Ο λόγος που τα φυτά της ερήμου έχουν λιγότερα στομάχια είναι να περιορίσουν την απώλεια νερού. Άλλοι ασκούν αυτό που είναι γνωστό ως φωτοσύνθεση CAM, όπου τα φυτά κλείνουν τα στομάχια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να περιορίσουν την απώλεια νερού. Ανοιχτό μόνο το βράδυ όταν κάνει κρύο. και δεν έγινε εξάτμιση

Areoles στον Κάκτο

Φυτά όπως οι κάκτοι επιβιώνουν στην έρημο μέσω εξειδικευμένων δομών που ονομάζονται areoles.Θα παρατηρήσετε αυτές τις δομές στο τριχωτό μέρος του κάκτου όπου αναδύονται τα αγκάθια. Τα νησιά παράγουν λουλούδια και από κάποιους κάκτους. Μερικοί άφυλλοι κάκτοι έχουν κούρνιες στο ύψος των στελεχών τους. Θα παρατηρήσετε ότι το οβάλ ή ο κύκλος χωρίζεται σε δύο μισά.

Ο πολύγατος ανέπτυξε μια ραχοκοκαλιά και ένα γλοκίδιο, το οποίο λειτουργούσε ως αμυντικό σώμα. Έχουν μια αμυντική λειτουργία που προστατεύει τα φυτά από την επίθεση από ζώα της ερήμου ή ανθρώπους. Η σπονδυλική στήλη προστατεύει επίσης από το ηλιακό φως και άλλες συνθήκες. που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό

πάχυνση της επιδερμίδας

Άλλα φυτά μπορούν να επιβιώσουν σε εποχές δύσκολων καιρικών συνθηκών πυκνώνοντας τα μοσχεύματα. Η επιδερμίδα είναι ένα παχύ, κηρώδες στρώμα που βρίσκεται στα περισσότερα παχύφυτα, όπως οι κάκτοι.Μερικά φυτά είναι τόσο παχιά που μπορείτε εύκολα να ξύσετε το κερί από το φυτό με τα νύχια σας.

Πώς όμως η παχιά επιδερμίδα βοηθάει τέτοια φυτά να επιβιώσουν σε σκληρά κλίματα; Η επιδερμίδα εμποδίζει το νερό που είναι αποθηκευμένο στο φυτό να εξατμιστεί στον αέρα. Το υπόστρωμα λειτουργεί επίσης ως φράγμα για την προστασία των φυτών από την επίθεση από μικρόβια και μικρόβια.

συνοψίζω

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα φυτά μπορούν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν στην έρημο. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα φυτά τείνουν να είναι μικρά. Αλλά έχει την ικανότητα να επιβιώσει ακόμη και τα μεγαλύτερα φυτά στον κόσμο δεν μπορούν να επιβιώσουν. Έχουν διαφορετικούς τρόπους. Να βρεις νερό και να προστατευτείς από το σκληρό περιβάλλον.

Αν και το περιβάλλον στην έρημο μπορεί να φαίνεται εχθρικό και μη βιώσιμο. Αλλά αυτά τα φυτά έχουν αποδειχθεί ότι επιβιώνουν και ευδοκιμούν σε αυτό το κλίμα. Μερικά φυτά επιβιώνουν μειώνοντας τον ανταγωνισμό γύρω τους. Τέτοια φυτά παράγουν ορισμένες χημικές ουσίες που εμποδίζουν άλλα φυτά να αναπτυχθούν κοντά και αφαιρούν το σπάνιο νερό και τα θρεπτικά συστατικά.

Τελευταία ενημέρωση στις 2023-06-04 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Ads API.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *