Γιατί τα στελέχη ορχιδέας χάνουν χρώμα;

By | 30 Ιουλίου, 2023

Γιατί τα στελέχη ορχιδέας χάνουν χρώμα;

Ένα κοτσάνι γιασεμιού που έχει χάσει το χρώμα του υποδηλώνει ένα πρόβλημα που χρειάζεται την προσοχή σας.Οι υγιείς μίσχοι ορχιδέας είναι γενικά πράσινοι και σταθεροί στην αφή.

Ορισμένες χρωματικές παραλλαγές μπορούν εύκολα να διορθωθούν τροποποιώντας το περιβάλλον του φυτού. Ενώ ορισμένες αλλαγές μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που είναι συχνά ανεπανόρθωτο.

Μάθετε τι σημαίνει κάθε χρώμα παρακάτω. και πώς μπορείτε να βοηθήσετε να κρατήσετε τις ορχιδέες σας υγιείς.

Οι μίσχοι ορχιδέας αλλάζουν χρώμα

Χρησιμοποιώ τη λέξη «στέλεχος» για να περιγράψω και τα δύο πραγματικά στελέχη ορχιδέας. που φύεται από τη βάση του στελέχους και την ταξιανθία που λειτουργεί ως πλατφόρμα από την οποία θα φυτρώσουν τα άνθη

Οι μίσχοι ορχιδέας μπορούν να γίνουν πράσινοι, κίτρινοι, κόκκινοι, καφέ, ροζ ή μαύροι. Μάθετε τι σημαίνει το καθένα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Οι μίσχοι ορχιδέας κιτρινίζουν

Οι κίτρινοι μίσχοι ορχιδέας μπορεί να υποδεικνύουν ότι το φυτό παίρνει πολύ φως. Για παράδειγμα, μπορείτε να μετακινήσετε την ορχιδέα σας σε διαφορετική τοποθεσία ή έξω από όπου λαμβάνει άμεσο φως αντί για έμμεσο φως.

Τα στελέχη ορχιδέας Phalaenopsis τείνουν να κιτρινίζουν όταν εκτίθενται στο άμεσο φως.

Αν κιτρινίσει μόνο το τμήμα του στελέχους που στηρίζει το λουλούδι ειδικά μετά την πτώση των λουλουδιών Υποδεικνύει ότι ο Dok Khem είναι νεκρός. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά τον κύκλο της ανθοφορίας. Έτσι μπορείτε να αφαιρέσετε το κίτρινο λουλούδι της βελόνας.

Το στέλεχος της ορχιδέας γίνεται κόκκινο

Τα στελέχη ορχιδέας που γίνονται κόκκινα δεν αποτελούν πρόβλημα. Οι μίσχοι της ορχιδέας Cattleya γίνονται κόκκινοι όταν τους δοθεί αρκετό φως.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις ορχιδέες Phalaenopsis εάν οι μίσχοι γίνουν κόκκινοι. δείχνουν ότι καίγεται Και θα πρέπει να το μετακινήσετε σε μέρος μακριά από το άμεσο φως.

Οι μίσχοι της ορχιδέας γίνονται καφέ.

Οι μίσχοι ορχιδέας που γίνονται καφέ υποδηλώνουν το τέλος της διάρκειας ζωής τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν αυτή η αλλαγή εμφανίζεται μετά την πτώση των λουλουδιών από το φυτό ορχιδέας.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τα αποξηραμένα στελέχη ορχιδέας. Ακόμη και οι ορχιδέες που έχουν καεί από τον ήλιο γίνονται καφέ.

Οι μίσχοι ορχιδέας γίνονται ροζ.

σε μερικές ορχιδέες Οι μίσχοι θα γίνουν ροζ αφού τα λουλούδια μαραθούν. Αυτό μπορεί να προκύψει από το τέλος του κύκλου ανθοφορίας.

Το στέλεχος της ορχιδέας γίνεται μαύρο

Η μαύρη σήψη είναι μια μυκητίαση που ξεκινά από τα φύλλα του φυτού και εξαπλώνεται σε άλλα μέρη της ορχιδέας, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους. Η σήψη της ρίζας μπορεί να εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα.

Και τα δύο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ειδικά σε προχωρημένα στάδια. Η θεραπεία του φυτού με μυκητοκτόνο και η μεταφύτευση θα βοηθήσει.

από όλες τις χρωματικές παραλλαγές Το μαύρισμα των στελεχών της ορχιδέας είναι το πιο σοβαρό και δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Κάθε φορά που παρατηρείτε κάποια από τις αλλαγές που περιέγραψα παραπάνω στις ορχιδέες σας Φροντίστε να διορθώσετε το πρόβλημα γρήγορα για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές.

Γιατί πέφτουν οι ορχιδέες;

Η ορχιδέα εισέρχεται σε φάση ηρεμίας στο τέλος του κύκλου της ανθοφορίας. Αυτή είναι η εποχή που οι ορχιδέες τείνουν να ρίχνουν τα λουλούδια τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν φυτρώνουν ορχιδέες ή πέφτουν ξαφνικά. Προκαλείται από αλλαγές στο περιβάλλον.

Μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκές πότισμα, έλλειψη φωτός, σοκ θερμοκρασίας, ασθένειες και παράσιτα. και έλλειψη υγρασίας

Αν η ορχιδέα σας έχει χάσει όλα της τα λουλούδια Φροντίστε να έχετε κατά νου αυτούς τους παράγοντες και να παρακολουθείτε τις ορχιδέες σας για ξαφνική απώλεια άνθισης.

Τι να κάνετε με τα αποξηραμένα στελέχη ορχιδέας;

Οι αποξηραμένοι μίσχοι ορχιδέας πρέπει να αφαιρεθούν. Κόψτε τα αποξηραμένα στελέχη στη βάση του φυτού. Αυτό θα ενθαρρύνει τα φυτά να στρέψουν την ενέργειά τους αλλού. ιδιαίτερα την ανάπτυξη των ριζών

Εάν το λουλούδι της βελόνας έχει μόλις στεγνώσει Μπορείτε να το κόψετε σε μία ή δύο άκρες. Οι ορχιδέες Phalaenopsis εξακολουθούν να ανθίζουν από το λουλούδι της βελόνας όπως πριν.

Κάθε φορά που κόβετε οτιδήποτε από το φυτό της ορχιδέας σας Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό, αποστειρωμένο μαχαίρι για να καθαρίσετε. Ο εξοπλισμός απολύμανσης είναι απαραίτητος για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας στις εγκαταστάσεις σας.

Μεγαλώνει το στέλεχος της ορχιδέας;

Οι ορχιδέες Phalaenopsis που έχουν κοπεί σε μερικώς ολοκληρωμένα άκρα θα αναγεννηθούν και θα ανθίσουν από την ίδια ακίδα λουλουδιών. Αν το αγκάθι κοπεί στη βάση δεν θα μεγαλώσει ξανά

Ωστόσο, μην απελπίζεστε. Νέες ορχιδέες φυτρώνουν για να υποστηρίξουν δυνατά και μεγάλα λουλούδια.

Ως εκ τούτου, η ορχιδέα θα αναπτυχθεί ξανά εκτός εάν αφαιρεθεί τελείως το κοτσάνι. Αλλά δεν θα αναπτυχθούν ξανά όλα τα κομμένα στελέχη. Αλλά οι ορχιδέες θα φυτρώσουν διαφορετικά.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να ανθίσει ξανά μια ορχιδέα;

Παρατήρησα ότι η ορχιδέα περνάει σε λήθαργο μετά τον κύκλο της ανθοφορίας. Ο κύκλος ανθοφορίας διαρκεί περίπου 2-3 ​​μήνες. Η ορχιδέα συγκεντρώνει ενέργεια για έναν νέο κύκλο ανθοφορίας.

Μπορεί να χρειαστούν έως και 9 μήνες για να ανθίσει ξανά η ορχιδέα. Αλλά μερικές φορές χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος ανάλογα με το πόσο καλά αποδίδουν οι ορχιδέες σας στο περιβάλλον που τους παρέχετε.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε έναν νέο κύκλο ανθοφορίας φροντίζοντας τις ορχιδέες σας τακτικά και μετακινώντας τις σε ένα δροσερό δωμάτιο για μερικές εβδομάδες. Η προσαρμογή του κύκλου σκότους/φωτός για να μιμείται τις συνθήκες φωτεινότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

κάλυμμα

Εάν το στέλεχος της ορχιδέας σας έχει χάσει το χρώμα του Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί τι προκαλεί αυτή την αλλαγή στην ασθένεια υπερβολικού φωτός; Ή είναι φυσιολογικό;

Το χρώμα του κορμού μπορεί να δώσει μια καλή ένδειξη για το τι συμβαίνει με το δέντρο σας. Τα κίτρινα ή κόκκινα κοτσάνια μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε πολύ άμεσο φως.

Οι καφέ ή ροζ μίσχοι δείχνουν αιχμηρά λουλούδια. Οι μαύροι κορμοί συχνά υποδηλώνουν μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Τα ξοδευμένα ή άρρωστα στελέχη μπορούν να μαδηθούν εντελώς ή να κοπούν στο υγιές άκρο για να ενθαρρύνουν την επανάληψη της ανθοφορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *